Поглед в бъдещето на финансовите услуги

Автор: Георги Пчелин

Какво е Blockchain технология

Най-общо казано Blockchain технологията е една „счетоводна книга“, в която се записват всички транзакции с дата и час и веднъж записани е невъзможно те да бъдат манипулирани или изтрити. Именно липсата на централизирано управление прави външната намеса технологично невъзможна при Blockchain. Това гарантира автентичност и неизменимост както на направените транзакции, които са преминали през Blockchain-а, така и на всякакви данни, договори, активи и т.н. 

Защо ни е нужна тази технологията

Технологията е неизменна част от бъдещето. Нейната цел е да има 100% прозрачност и сигурност за потребителите си. Blockchain е технологията, която стои зад дигиталните криптовалути и зад децентрализираните автономни организации. ДАО са организации, където решенията се взимат от самите потребители чрез демократични гласувания.

Например: Bitcoin e криптовалутата, а технологията, която „движи” тази криптовалута, се нарича Blockchain. Приложенията на тази технология в реалния свят са страшно много, стига да имаме въображение. Blockchain ни позволява консенсус (общо съгласие между членове на дадена организация) в мрежа, съставена от непознати участници. Тя осъществява този консенсус без наличие на централен орган на доверие (в случая на криптовалутите/дигиталните валути – без наличие на централна банка). По този начин криптовалутите/дигиталните валути не са под контрола на никого и въпреки това всички необходими дейности се извършват и движат, като системата работи честно и надеждно.

Какво е "Libra" и защо е заплаха за банковата система

През юни 2019 година Facebook обявиха, че ще пускат собствена криптовалута, подкрепена от десетки компании като Uber, Vodafone, Xapo, PayU, PayPal, Mastercard, Visa. Какво ще рече подкрепена от тези компании? Да речем, че финално 20 компании са подкрепили Libra. Това ще рече, че в нея има вложени 200 милиона долара (нейната пазарна капитализация). От там ще дойде и стойността на Libra, в зависимост от това колко монети ще се пуснат в обръщение. Да кажем, че се пуснат общо 200 милиона Libra монети в обръщение. Имаме обща пазарна капитализация от $200 000 000. Имаме 200 000 000 Libra Coins. Следователно всяка монета Libra ще приеме стойността на 1 долар. Тоест – в този случай 1 Libra = 1$. За това Libra реално се нарича “stablecoin” (стабилна монета), тъй като нейната стойност ще бъде сумата, изчислена чрез разделянето на пазарната капитализация с боря на монетите в обръщение, като в случая на по-горния пример е 1$. От парите, които са вложени предварително от компаниите, Libra придобива стойност на истинска валута. ​

Надявам се, че все още имам вашето внимание. Всичко, написано до тук, има значение за идващата информация, а именно – защо конгресът на САЩ заплашва няколко от компаниите, че ако се присъединят към Libra Association, ще бъдат подложени на много проверки и допълнителен натиск от държавата? 

Ако станете участник, можете да очаквате високо ниво на контрол от регулаторите не само върху свързаните с Libra платежни дейности, но и върху всички други платежни дейности, които изпълнявате.

Това е текст, взет от писмата, изпратени до 3 от компаниите-кандидати да бъдат част от Libra Association. По-долу ще видите и официалните документи, изпратени ОТ конгреса ЗА въпросните компании. Истината е, че правителствата не могат да контролират криптовалутите, което ги прави ПРЯКА заплаха за FIAT валути като долар, евро, лира и т.н. Следователно правителството и централните банки няма да могат да принтират пари когато си пожелаят. Libra е важна част от технологичната революция и трябва да се случи, дори да не е свободна криптовалута като Bitcoin или Ether. Важното е, че ще даде гласност по света на това „Що е Blockchain” и „Що е криптовалута”, а нашата цел е именно това – все повече хора да разбират за тази технология и защо е бъдещето на света ни.

Стигнахме и до кулминацията – официалните писма, изпратени до 3 от компаниите-кандидати за членове на Libra Association. Това са Visa, Mastercard и Stripe – и трите компании предлагат финансови услуги и имат желанието да участват в проекта Libra на Facebook, но очевидно държавата се опитва да ги разубеди. По-рано през тази годината един от най-известните кандидати за участие в Libra Association се отказа, а именно PayPal.

Защо конгресът сплашва бъдещи членове на Libra Association

Официалните писма от US Senate към Stripe, Mastercard и Visa

Хареса ли ви статията? Споделете с приятели.

Още публикации

Scroll to Top