loader image

Документация, версия 1.0

Автор: Георги Пчелин, основател на Bees4Peace

Това е първата версия на документацията, с която стартира проектът Bees4Peace. Състои се от 3 различни секции:

  1. Запознаване с проблема
  2. Въведение в проекта Bees4Peace
  3. Предложение за решаване на проблема

В нея описваме от къде започва проблемът, до къде стига и как може да се реши, или поне да се помогне за решаването му. Ако все още се питате какъв е нашият проблем, даваме точен отговор – изчезването на пчелите. Не забравяйте, че текстът е написан от един човек и има нужда от доста подобрение. Поради тази причина, след събирането на по-стабилен екип, ще обновим документацията с по-нова версия, в която да посочим по-подробна информация относно нашата стратегия и планове за осъществяване. Ако се питате какво е нашето предложение за решаването на проблема с изчезването на пчелите, моля ви отделете 10-15 минути, за да прочетете тази документация. Благодарим ви и не забравяйте да обичате пчелите.

1. Запознаване с проблема

Вярвате или не – трябва да сме благодарни на пчелите за по-голямата част от храната, която приемаме днес.

По последни проучвания, пчелите съществуват от повече от 130 милиона години. Техни предшественици са осите, като се предполага, че преминаването от хищен начин на живот (осите) към хранене с цветен прашец (пчелите) е заради консумацията на насекоми, частично покрити с цветен прашец, с които древните оси са хранели своите ларви. Еволюцията на тези оси води до появата на пчелите.

Не е случайно, че пчелите са оцелели и съществуват и до днес. Тяхната хигиенна култура е един от малкото фактори, които са спомогнали за това оцеляване. Друг фактор за оцеляването им през годините е общественият им характер. Какво ще рече това – като високоорганизирани насекоми те доказват, че задружната им работа може да поддържа голяма част от флората на планета ни жива, чрез опрашване. Както знаем, фауната не може да съществува без флората. От тук следва, че благодарение на пчелите и на опрашващите насекоми като цяло сме все още на този свят. Доста велики умове твърдят, че ако пчелите изчезнат, няколко години по-късно ще започне изчезването и на животът на планетата. Това определено е голям проблем за нас! Нека направим промяна!

1.1. Смъртност при пчелите

През последните 100 години броят на пчелите спада с огромни темпове. Някои статистики ни показват спад до 50%. Това ще рече, че ако преди 100 години е имало 100 000 000 пчелни кошери в целия свят, то днес са два пъти по-малко – 50 000 000 (числата са хипотетични). В предната точка стана ясно, че изчезването на пчелите е ключов момент за живота на планетата. Числата по-горе ни говорят, че не само пчелите са застрашени от изчезване, но с тях и всички живи организми. Цялата екосистема би се променила толкова много, че хората не биха оцелели след такава промяна. За това е важно, преди да е станало късно, да предприемем действия относно опазването на пчелите и увеличаването на техния брой в световен мащаб.

1.2. Причини за смъртността

Причините за смъртността при пчелите наистина са много. Ние ще засегнем най-често срещаните такива. Ето и някои от тях:

Пестициди (инстектициди)
Синдром на разрушената пчелна колония (СРПК)
Липса на храна
Умишлено отравяне от хора
Паразити (Вароатозата)
Естествена смърт
Замърсяване на въздуха, суша, глобално затопляне и др.

A. Пестициди (инсектициди)

Главният заподозрян за умирането на пчелите са т.нар. неоникотиноиди. Тези инсектициди са забранени в ЕС, но някои земеделци продължават да ги използват поради по-ниските им цени. Това трябва да се прекрати. В допълнение към пчелите, неоникотиноидите могат да бъдат свързани с намаляването на пеперудите, птиците и водните насекоми.

 

Българската агенция по безопасност на храните регистрира много малка смъртност, която не отговаря на действителността. Разминаването идва от това, че доста от пчеларите не регистрират всяка смъртност на пчелно семейство заради прекалено голямата бюрократщина. Също така голяма част от пчеларите не могат да си позволят да правят тестове на измрелите пчели и на растенията около тях, за да докажат, че в действителност реколтата се пръска с всякакви пестициди. Вече и почвата не е същата. Корпорациите, произвеждащи пестициди трябва да бъдат спрени. На всички ни е ясно, че това е бизнес за милиарди долари и е много трудно да бъдат спрени. Трябва да направим всичко по силите си.

“През последните четири години химическата промишленост е похарчила 11,2 милиона долара за PR инициативи, за да докаже, че вината за масовата смърт на пчелите не е тяхна. От това разбираме чия е вината.”

– Jon Cooksey, писател

Б. Синдром на разрушената пчелна колония (СРПК)

Синдромът на разрушената пчелна колония е явление, при което медоносните пчели работнички изчезват. Предполага се, че СРПК се причинява от инсектицидите по растенията, но според учените, причини за това могат да бъдат промени в околната среда на пчелите, паразити, генномодифицирани култури, както и новоидентифицираната остра вирусна парализа. Синдромът се характеризира с изчезването на пчелите работнички от кошера, като изоставят царицата и оплодените яйца, заедно с голямо количество мед и прашец в кошера. Причините все още са неизяснени и много пчелари вярват, че неправилното третиране на пчелното семейство също може да е фактор за това.

В. Липса на храна

През последните години се отглеждат все по-малко растения, от които пчелите могат да си набавят храна (цветен прашец и нектар). Отглеждане на немедоносни растения става все по-масово, докато медоносните стават все по-малко. Селското стопанство превзема земите ни, без хората да се замислят, че трябва да се засаждат повече медоносни растения. Нужно е във всяка плодородна почва да присъстват цветя и овощни дръвчета.

Ето някои от най-медоносните растения в България – асклепиас, бял маргарит, коча билка, фацелия, молдавска маточина, салвия (градински чай), дребнолистна липа (40-годишна), исоп, бяла акация, кариоптерис, теснолистна върбовка, бяла комунига (двегодишна), салвия скларея, пореч, шестил (млечен явор), ясенолистен явор, репко, мента, ранилист (едногодишен), жълта комунига, едролистна липа (30-годишна), мекиш, бял синап, лавандула, комунига (едногодишна), ружа градинска, дяволска уста, маточина, босилек, анасон, люцерна, горска малина и много други.

Г. Умишлено отравяне от хора

В тази тема не смятам да се задълбочаваме, но е важно да се знае, че понякога пчелите умират от злонамерен съсед или пчелар-конкурент. Това също е проблем, с който трябва да се справим.

Д. Паразити (Вароатозата)

Вароатозата е паразитна болест по пчелите, която се причинява от кърлежа Varroa jacobsoni. Те се захващат върху гърба на пчелите, като смучат от кръвта на пчелата (хемолимфа) и снасят яйцата си по пилото. При установяване на вароатоза трябва незабавно да се потърси помощ от ветеринарен лекар. Антибиотиците не оказват никакво въздействие върху кърлежа. Вароатозата е икономически най-тежкото заболяване, причиняващо щети както на ларвите (пилото), така и на пчелите. Идеите за борба с вароатозата с помощта на търтеева пита и отнемане на пило са развити непосредствено след разпространението на това заболяване в Средна Европа. В хода на времето са открити различни методи за противодействие на акара Вароа. Борбата срещу заболяването вароатоза е сложна и трудна.

1.3. Опасността за човечеството

Ако досега не сте разбрали, отново ще повторим – изчезването на пчелите от планетата би причинило огромни поражения на познатата ни екосистема. Животните и хората ще започнат да изчезват поради липса на храна, растителността няма да е тази, която познаваме днес и бавно ще настъпи краят на човечеството. Звучи ви абсурдно? Направете едно проучване по темата, тъй като тук сме посочили само основни причини и факти. Нашата идея е да се задълбочим повече с мисли, думи и действия в решаването на тези проблеми, изброени в по-горните точки. Важно е да се посочи и отново ще го повторим – човечеството не може да оцелее без пчели и опрашващи насекоми.

1.4. Полезни пчелни продукти

Смятаме, че е добре да посочим и продуктите, които се произвеждат от пчелите. Медът е един от естествените подсладители на нашата планета, в които няма захар (освен ако пчелите не се хранят със захар). Лечебните му свойства за живия организъм са много. Някои от тях са – антимикробно действие, нормализиране на киселинността в стомаха, лекува рани, укрепване на имунната система и още много други, в зависимост от какво растение е медът. Друг лековит пчелен продукт е прополисът (пчелен клей). Той има противомикробни, противовирусни, противоплесенни, противорадиационни свойства. Наричан е още естествен/био антибиотик. Единственият риск при лечение с прополис е алергична реакция. Други пчелни продукти, полезни за организма са:

Пчелен прашец
Перга
Пчелно млечице (Кралско желе)
Пчелна отрова
Пчелен восък
Търтиево ларвено млечице (Лак ларвил)
Цялостен извлек от пчели (Апис тотале)

2. Въведение в проекта Bees4Peace и нашите цели:

Създаване на мобилно и уеб приложения за подаване на сигнали – приемаме сигналите, обработваме ги и пускаме официална жалба към отговорната институция. Това може да стане само ако изградим добър правен екип. Целта ни е да оптимизираме процеса за подаване на сигнали за незаконно умъртвени пчели и загубени рояци.

Организиране на различни благотворителни кампании:

  • Засаждания на медоносни фиданки из полета, гори, автобусни спирки, градски градини, около пчелини, междублокови пространства и др.;
  • Кампании за даряване на пчелни семесйства на доказали се добри пчелари;
  • Кампании за помощ в нужда, в случай на големи загуби при пчелар/група пчелари;
  • Кампании за създаване на нови пчелини;
  • Кампании за засаждане на неизползваеми земи;
  • Кампании, свързани с развитието на проекта;
  • Съвместни кампании с други организации в обществена полза.

Създаване на децентрализирана онлайн неформална институция – с помощта на Blockchain технологията ще създадем платформа, която да е в помощ на пчеларите, пчеларските организации и общества. Платформата ще бъде изработена с помощта на пчераски организации и пчелари, за да може да отговаря на всички нужди. Научете повече за Blockchain технологията в точка 2.1 от документацията на проекта.

Изграждането на най-големия музей на пчелите в Европа – една от целите ни в дългосрочен план е да създадем огромен и открит музей на пчелите.

Образователни семинари в училища из цялата страна – целта е да образоваме младите относно важността на пчелите и да разберат, че както пазим природата, животните и хората, така трябва да опазваме и пчелите.

Създаване на училище за пчелари – училище, в което професионалисти ще обучават млади и стари хора да бъдат пчелари.

Предварително тестване на средата около кошерите за наличието на пестициди и вредители с цел по-ранно докладване на проблема към отговорните институции;

Тестване на средата и пчелите при случаи на масов подмор.

В много от случаите, пчеларите нямат средства да заплатят за тестове на мъртвите семейства и на растенията около кошерите, следователно не могат да докажат, че пчелите умират от пестициди, които в много от случаите се използват и незаконно!

Една от главните ни цели е да създадем мобилно и уеб приложение за подаване на сигнали за масов подмор, заразени площи и растения с пестициди, като крайната цел е да успеем да изпращаме екипи на място да вземат проби за причините за смъртта им и едновременно да оформяме официални сигнали към отговорната за това институция. За целта е нужно голямо проучване на пазарите на тестовете и на цените на услугите, за да успеем да го правим или безплатно за пчеларите или на много по-ниски цени от сегашните. Когато държавата не успява да върши работата си пълноценно е време обществото да поеме отговорността в свои ръце! За момента няма една централизирана институция, която да отговаря на такъв тип сигнали и да наказва извършителите, за това нашата идея е в близкото бъдеще да се създаде такава, но децентрализирана и електронна.

Нашата цел е да намалим смъртността при пчелите. Това, разбира се, може да стане по десетки начини. Нашата дейност ще включва както физически труд, така и технологичен. Избираме сравнително нова технология за платформата. Смятаме, че това е бъдещето на приложенията в интернет – както за онлайн, така и за офлайн дейности. Ние избираме Blockchain технологията (обяснено по-долу в т. 2.1. Какво е Blockchain). Причините за този ни избор са доста, но най-важните са:

Максимална сигурност на мрежата;
100% прозрачност и връзка между онлайн и офлайн дейностите на общността;
Изграждане на собствена дигитална валута при нужда;
Записаните данни в Blockchain не могат да бъдат изтрити /няма как да се манипулират данни/

Нашето желание да използваме този тип технология идва от там, че ни писна всеки да ни лъже безразборно къде отиват средствата ни или кой колко приходи е укрил, кой какви данни е манипулирал. С тази технология потребителите (и не само те) ще имат възможност да проследяват на 100% всичко, което се случва с проекта и платформата, включително и колко средства са дарени за каузата, колко средства са инвестирани в проекта, колко средства са изразходвани за каузата, колко средства са изразходвани за проекта, къде са изпратени тези средства, кой (по желание) е дарил тези средства и още много.

2.1. Какво е Blockchain (блокчейн/блок верига)

Това е технология, която позволява консенсус в мрежа, съставена от непознати участници. Именно тази технология ще ни позволи да добавяме предложения и да гласуваме за тях в платформата, без да се притесняваме, че могат да бъдат манипулирани по някакъв начин, тъй като Blockchain не позволява външна намеса (хакерска атака например). В точка 3 можете да прочетете повече относно казаното по-горе.

Blockchain осъществява този консенсус без наличие на централен орган на доверие (в случая на криптовалутите – без наличие на централна банка). По този начин криптовалутите не са под контрола на банките или правителството и въпреки това всички необходими дейности се извършват и движат, като системата работи честно и надеждно. С постепенното навлизане на криптовалутите в нашето ежедневие, става неизбежна и глобалната промяна във финансовия свят.

Видео с обяснение на български език: Какво е Blockchain технология?

Най-общо казано, Blockchain е технологията е една „счетоводна книга“, в която се записват всички транзакции на данни с дата и час. Веднъж записани е невъзможно те да бъдат манипулирани или изтрити, без това да остане незабелязано. Именно липсата на централизирано управление прави външната намеса технологично невъзможна при Blockchain. Това гарантира автентичност и неизменимост както на направените транзакции на данни, които са преминали през блокчейн технология, така и на всякакви договори, активи и т.н.

Революцията в технологията на транзакциите, както на криптовалути, така и на почти всякакъв друг тип данни, е пред очите ни и се нарича Blockchain. Без посредник между сделките, без излишни такси за посредници, бързина на транзакция и още много фактори, които са важни за нашия избор на технология. Ще изградим децентрализирана верига от компетентни специалисти в различните области, които ги е грижа за бъдещето на света и пчелите, където всеки има право да гласува в мрежата (електронно гласуване) и да изгражда бъдещето на проекта заедно с другите участници. Всичко това без да се страхуваме, че гласовете ще са манипулирани, защото Blockchain не позволява такъв тип  манипулация да бъде извършена поради непроменимите вече направени записи (записани данни).

През последните 10 години криптовалутите, рамо до рамо с Blockchain технологията, стават все по-използваеми във FinTech сферата. Именно сигурността и бързината са главните фактори за това.
Източник: SoftUni

Системата ни ще включва и “умни договори” (Smart Contracts), които ще бъдат изначално програмирани и в тях ще са зададени строги правила, така че нашите потребители и инвеститори да са 100% сигурни, че не могат да бъдат измамени или манипулирани!

3. Предложение за решаване на проблема

Нашето предложение е разделено на две части – физическа и техническа (софтуерна).

Физическа част

Кампании, които ще организираме:

Засаждания на медоносни фиданки из полета, гори, автобусни спирки, градски градини, около пчелини, междублокови пространства и др.;
 Кампании за даряване на кошери на доказали се добри пчелари;
 Кампании за помощ в нужда, в случай на големи загуби при пчелар/група пчелари;
 Кампании за създаване на нови пчелини;
 Кампании за засаждане на неизползваеми земи;
 Кампании, свързани с развитието на проекта;
 Съвместни кампании с други организации в обществена полза;

Техническа (софтуерна) част

Мисията ни е да създадем децентрализирана система върху децентрализирана мрежа (Blockchain). По подразбиране, Blockchain технологията е децентрализирана (Peer-to-peer – P2P) мрежа. Тя е известна с това, че каквито данни бъдат записани в нея, те остава там завинаги. Тоест – всяка транзакция на данни, веднъж записана в блоковете на Blockchain, остава там завинаги и то без възможност за манипулация или хакерска атака.

По този начин, например, всеки един подаден сигнал за мъртви пчели ще може да се вижда от всеки, без опасност да бъде хакнат или премахнат от мрежата. Така ще можем да създаваме прецизни статистики за десетки години, които могат да помогнат за бъдещото развитие на пчеларстово и усъвършенстването на технологията, която работи в помощ на пчелите и тяхното оцеляване. Също така, в платформата ще има демократично електронно гласуване за всички предложения, одобрени от общността на Bees4Peace. Вие също можете да бъдете част от тази общност. Пишете ни email с тема „Членство“ на info@bees4peace.com.

Тук е моментът, в който ще ви дадем няколко примера за хакове на български институциални системи. Ако тези институции използваха Blockchain за запис и криптиране на данните, нямаше да е възможно да се случи нещо подобно.

Пример 1 за абсурден хак в България: 

През 2018 година беше хакната системата на Търговския регистър на република България. Той беше offline около 1-2 седмици, което е много дълго време за подобна институция. Може би са спекулации, може би не – но през тези 1-2 седмици хората, имащи достъп до данните на регистъра са могли да манипулират данните както си пожелаят. Да кажем, че е имало властимащи хора, които са имали огромни задължения към държавата и решават, че могат да манипулират тези данни (теоретично възможно).

Така, след стартирането на Търговския регистър 1-2 седмици по-късно, тези задължения вече липсват, защото данните са били манипулирани заради това, че се намират на централизирана мрежа (на няколко сървъра, притежавани отново от институцията). Този проблем може да бъде решен с Blockchain технологията, защото както казахме по-горе – всички записи остават там завинаги, без възможност да се манипулират. P2P архитектурата е именно това – децентрализирана мрежа от компютри, намиращи се из целия свят. Благодарение на тази технология манипулацията на данни става невъзможна, както и хакването, тъй като всички данни се криптират чрез хаш (hash) алгоритъм Keccak-256 (в случая на Ethereum Blockchain). Пример за Keccak-256 криптиране:

Преди криптиране: A

След криптиране: 03783fac2efed8fbc…

Пример 2 за абсурден хак в България: 

През 2019 година беше хакната системата на Национална агенция за приходите (НАП) на република България, като лични данни и данни за финансовото състояние на около 5 млн. души бяха публично достъпни и все още са, най-вероятно, в някой пиратски сайт. Това е един от най-големите хакове в България, като за пореден път от правителството и институциите ни уверяваха, че всичко ще е наред и че няма опасност за за злоупотреба с нашите лични данни. Това, разбира се, е лъжа. И всичко това се случва след влизането на GDPR системата за защита на личните данни на потребителите. Подобен хак на Blockchain система е невъзможен (в Пример 1 обяснихме защо).

Хипотетично, ако хакерът успее да достъпи файловете в една Blockchain структуракоето е невъзможно поради ред причини (какъвто е реално случая с въпросния хак на НАП), то той няма да види нашите лични данни, защото при подаването си към Blockchain-а данните стават криптирани. Следователно, вместо хакерът да види “Георги Георгиев Георгиев”, то той ще види текст от сорта на “5B309FAC1CA50AAF…”,  Решението на проблема с източването на лични данни и всякакъв тип данни може да бъде прекратено с внедряването на Blockchain технологията. 

Най-голямата ни полза от тази технология ще е в електронното гласуване. Blockchain позволява електронно гласуване без опасност от манипулация!

За това – за добро или за лошо, трябва да се учим от грешките си и да разберем, че технологията, която се използва от институциите е остаряла и уязвима.  В Bees4Peace вярваме, че Blockchain технологията е бъдещето на технологичното развитие и на демократичното електронно управление. 

3.1. Мобилно и уеб приложение

Стига сме ви отегчавали с техническата част. Важно е да разбирате, че ние, от Bees4Peace, се борим за опазването на пчелите и нищо друго. Нашата енергия и средства се влагат само и единствено в развитието на кампании, свързани с повишаването броя на пчелите в България и света, в развитието на проекта и в поддръжката на приложенията за подаване на сигнали. По-подробно описание на това как и къде ще се разпределят събраните средства ще получите на по-късен етап в следващата версия на документацията, като моментните разпределения можете да следите в www.bees4peace.com

Идеята ни е да започнем с изработката на мобилно и уеб приложение за подаване на сигнали за: 

Мъртви пчели и незаконни пръскания с пестициди
Намерен пчелен рой
Нередност с институция

А. Мъртви пчели и незаконни пръскания с пестициди

Приложение, чрез което ще можете да подавате сигнал за мъртви пчели или незаконни пръскания с пестициди. В платформата (приложението) ще можете да въведете подробна информация, нужна за оформянето на официален сигнал към дадената институция/община. Наши оператори ще обработват и оформят сигналите в официален документ и така вие ще си спестите цялата бюрократщина, разходки по институции и забавяния с дни. 

На по-късен етап ще стартираме и собствена програма за разследване за незаконни пръскания с пестициди – за целта е нужно да се закупят стотици тестове, които да можем да използваме за доказването на наличие на забранени със закон пестициди и да направим проучване на лабораторните тестове и техните цени. 

Събраните данни, които както вече се разбрахме, ще бъдат записвани на Blockchain и така няма опасност от тяхната загуба. С времето ще можем да правим най-точните статистики относно изчезването/размножаването на пчелите. Чрез събраните данни ще можем да предвиждаме случки от бъдещето, които могат да са важни за оцеляването на пчелната популация. На принципа на събраните данни работи и предвиждането на времето за идните часове/дни (климатичните промени).

Б. Намерен пчелен рой 

Другата част от приложението (платформата) ще включва подаване на сигнали за намерен рой. Най-хубавото е, че не само можете да подавате сигнали, но и да приемате такива. Вие – пчеларите, ще имате възможност за първи път да използвате приложение, чрез което да събирате загубените роеве близо до вас. Това би работило само ако имаме добре организирана мрежа от пчелари из цяла България – което ще постигнем с времето! 

Представете си следната ситуация: 

Иван от гр. Добрич, който не е пчелар, вижда рой пчели на дървото до тях. Страхува се да го хване сам, но дори и да го хване няма къде да го прибере, за това решава да ползва платформата на Bees4Peace. Прави снимка на роя, описва къде се намира, на каква височина е и всички важни фактори за неговото прибиране. 

Няколко дни по-рано Георги се регистрира в платформата като потребител-пчелар, който е от или близо до гр. Добрич. В тази ситуация той ще получи известие, че наблизо има загубен рой, който се нуждае от прибиране. Георги решава, че за 20 минути може да стигне до местоположението на роя, отбелязва в приложението, че той е човекът, който ще отиде да вземе роя и тръгва натам. По този начин ще започнем да спасяваме куп роеве и да помагаме на пчеларите да имат повече пчели!

Ако няма регистриран потребител, който е от или близо до гр. Добрич, то този сигнал ще стои в приложението като чакащ. След определен период от време всеки неизпълнен сигнал ще се затваря и изпраща към дадената община (в случая до обшината в гр. Добрич), за да не обърква потребителите. Същото важи и за всички изпълнени сигнали – те ще се затварят, но ще остават в профилите на потребителите като портфолио и в платформата. Да припомним отново – това би работило само ако имаме добре организирана мрежа от пчелари и пчелолюбци из цяла България!

В. Нередност с институция

До момента на писане на документацията, институциите в България не предприемат сериозни мерки относно сигурността на пчелите. Очевидно е, че трябва да вземем нещата в свои ръце. Разбира се, ние ще търсим подкрепата на институциите и бихме желали в бъдеще да работим заедно с тях, а не срещу тях.

За тази цел смятаме, че е важно да се съобщават всякакви нередности, свързани с отношението на институциите спрямо пчеларите/пчелите и техния живот. По този начин ще успеем да дадем гласност на проблема достатъчно, че институциите да започнат да участват по-активно в опазването на природата и пчелите. В момента обществото пчелари в България не е толкова многобройно, за да успее да даде достатъчно гласност на проблемите, свързани с пчелите. За това е нужна подкрепата на всеки, дори да не е пчелар. Обединяваме се, независимо от пол, раса или професия, стига да осъзнаваме важността на пчелите!

Тук се включваме ние! Плановете са всеки сигнал, подаден към приложението на Bees4Peace ще се оформя и изпраща от наша страна като сигнал към съответната институция. Също така ще се дава гласност на всеки проблем, ще се снимат интервюта с потърпевши, ще се срещаме с тях, за да обсъждаме как да решаваме проблемите в бъдеще – заедно. Да спасим пчелите!

Кандидатствай и стани част от екипа на Bees4Peace

Присъедини се към Bees4Peace

Стани доброволец и бъди част от промяната! Имаме нужда от твоята помощ в следните сфери:
✔️ Пчелар - консултант;
✔️ Програмист (мобилни и уеб приложения/Blockchain/Smart Contracts);
✔️ Юрист - консултант;
✔️ Икономист - консултант;
✔️ Химик (област пестициди);
✔️ Агроном - растителна защита.
Пишете ни, като в раздел "Тема" изберете "Екип Кошер", а в самото съобщение опишете сферите, в които сте добри и с какво смятате, че можете да допринесете за организацията Bees4Peace.

Развивай проекта заедно с нас

Само обединено общество може да се справи с проблема с измирането на пчелите! Нашата цел е да създадем това обединено общество от Пчелолюбци и да направим промяната заедно! "Bees4Peace" e неправителствена организация в обществена полза. Имаме нужда от твоята помощ, за да продължаваме напред и нагоре. Нашите цели са постигане на реални резултати, подкрепени от данни, които доказват, че пчелите стават повече, а не по-малко. За тази цел ще създадем мобилно и уеб приложение за подаване на сигнали, свързани с нередности при пчелите. От там ще черпим данните и ще търсим отговорност от отговорните институции. Всичко това е възможно с вашата помощ!

Стани част от новата история

В Bees4Peace сме решени да напишем нова история в света на пчелите! Проблеми - много, а решения - малко. Никой не взима на сериозно драстичното намаляване на пчелите, но ако не го направим сега, след няколко години ще е късно! Станете част от авторите на тази история, като се включите в екипа на Bees4Peace.

Горе