Глифозат - канцероген за хората и убиец на пчелите

Автор: Георги Пчелин

Какво представлява Глифозатът?

Глифозат (Glyphosate) е активното вещество на голяма част от използваните хербициди днес. През 2016 година от Световната Здравна Организация (СЗО) класифицират веществата Глифозат (Glyphosate), Malathion и Diazinon като „вероятно канцерогенни“. Официалното обявление от СЗО можете да видите тук.

The herbicide glyphosate and the insecticides malathion and diazinon were classified as probably carcinogenic to humans (Group 2A).

Това създава доста притеснения сред обществото и започват масови активистически прояви от редица европейски и световни организации, организират се подписки против използването на глифозат, но за жалост без успех. Успяхме да намерим десетки кампании и подписки, които след приключването си остават замразени и без успех. За жалост веществото остава със статус „позволено за употреба“. По този начин се застрашава не само човешкия живот, но и животът на пчелите. Щом глифозатът е канцероген за хората, какво остава за пчелите?

Хербицидите са група пестициди, чието предназначение е унищожаването на тревисти плевели. Това ни подсказва, че масово производителите на земеделски култури използват глифозат в ежедневието. Храните от масовото производство, с които днес се храним, най-вероятно съдържат веществото глифозат. Причината – използването му за борба с плевелите. Призоваваме ви да гледате етикетите на препаратите, които купувате и ако съдържат веществото глифозат, не го използвайте!

Основната фунцкия на препарата е да се бори с плевелите, най-вече с многогодишните такива. Тези му свойства са открити от химика Джон Франц преди повече от 50 години – през далечната 1970 година. По това време Джон работи за най-голямата компания в света на пестицидите – Monsanto Company. Съуществуваща още от 1901 година, днес компанията държи най-голям дял на пазара за генетично модифицирани семена на царевица, соя, памук и инсектициди от типа ДДТ. Най-известният продукт на компанията, чието активно вещество е глифозатът, се нарича RoundUp. През 2000 година изтича патентът им върху молекулата на глифозата и от тогава на пазара има стотици препарати, чието активно вещество е глифозат, но с различни имена.

Да спасим пчелите

Глифозатът е канцероген, който вреди и на пчелите

Както по-горе споменахме – от СЗО признават, че според тях веществото глифозат има канцерогенен ефект върху хората. През 2017 година Европейската комисия (ЕК) одобрява лиценза за ползване на хербицида за още 5 години, като на 15 ноември 2022 година го удължиха до 15 декември 2023 година. Тоест, глифозатът остава законен за употреба до 2023 година. След това ще бъде преразгледан на ново – каква е вредата му спрямо хората и екосистемата и дали ще пръдължат лиценза му. Тук трябва да се включим ние, като целта ни е да разпространим информацията относно опасностите, които глифозатът носи за хората, пчелите и като цяло за екосистемата. След 2023 година е важно да се забрани използването му, тъй като вредата в дългосрочен план би била неизмеримо голяма – както за пчелите, така и за хората.

Изследване показва, че глифозатът вреди пряко на пчелите

Изследване на Катедрата по интегративна биология към Тексаския университет в Остин от 2018 година показва, че глифозатът вреди пряко на пчелите, като създава дразнения в червата на пчелата и унищожава част от чревните им бактерии. От това следва и отслабване на имунната им система, което често води до смърт. От изследването научаваме още, че:

  • Пречи на разстежа на младите чревни бактерии
  • Унищожава важни чревни бактерии
  • Отслабва имунната система
  • Прави младите пчели работнички по-податливи на Serratia

Вижте цялото изследване тук.

глифозат графика
Криви на растеж на E.coli ΔaroA BW25113, изразяващи aroA гена от различни асоциирани с пчела бактериални щамове (B. apis в червено, E. coli в черно, G. apicola в синьо и S. alvi в зелено), култивирани в минимална среда в наличието или отсъствието на 10 mM глифозат.
Заключение

Както при много животни, медоносните пчели разчитат на микробиалната си група от черва за различни функции, включително за обработка на храните, регулиране на имунната система и защита срещу патогени. Смущенията в тази система могат да доведат до отрицателни последици за пчелите. Установява се, че глифозатът влияе върху състава на микробиотите на пчелните черва и че бактериалните видове и щамове в тази група варират спрямо количеството глифозат в организма.

От Фондация „Да спасим пчелите“ ще направим всичко възможно това вещество да се забрани за употреба! Нужно е да се борим за пчелите, иначе и нас няма да ни има без тях!

Глифозатът е забранен за употреба в повече от 40 държави в целия свят! Въжте пълния списък на държавите тук.

Хареса ли ви статията? Споделете с приятели.

Още публикации
Scroll to Top