Медоносни растения по азбучен ред – Жълтуга, Звездан и Ива

Автор: Георги Пчелин

Жълтуга (Genista)

Genista
Genista
  • От него пчелите събират: нектар и прашец
  • Цъфти през: от май до август (в зависимост от вида)

Жълтугата е медоносно растение от семейство Бобови (Fabaceae). В България се срещата 14 вида, които са силно светлолюбиви, сухоустойчиви и непретенциозни към почвените условия. Те са най-често дребни храсти или полухрасти с прътовидни клонки. Жълтугата е едно от най-добрите медоносни растения у нас.

Най-често цветовете са дребни и жълти (по-рядко бели). Събрани са в гроздове или топчести съцветия по върховете на подрастващите клонки. Цветовете на някои видове се появяват на снопчета. Плодът е почти винаги плосък, разпукващ се боб. Жълтугата се разможава лесно чрез семена, а точно преди засяване е прието да се третурат няколко секунди с вряла вода. Тя доставя голямо количество нектар и прашец за пчелите и другите насекоми.

Genista tinctoria: Този вид се среща в равнините и в предпланинския хълмист пояс из смесени дъбови гори при по-добри почвени условия. Представлява храст, висок до 1 м, с тънки и прътовидни и елиптични, дълги до 2,5 см прости листа. Цветовете са жълти. Цъфти от май до август – изобително и продължително. Този вид жълтуга е храна за пчелите през цялото лято!

Genista germanica var. inermis (без бодли): Този вид се среща по сухите планински склонове предимно в Западни Родопи. Представлява храст, висок до 60 см, със златисто жълти цветове събрани във връхни гроздчета. Цъфти изобилно от май до юли.

Genista rumelica: Този вид е масово разпространен на обширни групи в планинския пояс на мястото на унищожени гори върху сухи и каменисти склонове из Централна Стара Планина, Западните и Средните Родопи, Странджа, Сливенско, Ямболско и Югоизточна България (Рила и Пирин). Представлява храст, висок до 60 см, а цветовете са жълти. Цъфти през май и юни.

Звездан рогоплоден (Lotus corniculatus)

  • От него пчелите събират: нектар и прашец
  • Цъфти през: от май до юли

Звезданът е многогодишно медоносно растение от семейство Бобови (Fabaceae). Той дава изключително голямо количество нектар и прашец на пчелите. Цъфти от май до юни, а единични растения до септември. Звезданът не само е от добрите медоносни растения. Той притежава и отлични фуражни качества. Изтрайва до 20 години на едно място и е устойчив на суша.

Lotus corniculatus
Lotus corniculatus

Звезданът има разклонено коренище със силен вретенообразен корен, от който направо изхождат стъбла, високи от 7 до 30 см. Листата му са сложно перести. Съцветията на звездана най-често се състоят от пет (2-6) отделни цветчета. Той има жълти, 1-1,2 см дълги цветове. Нектарът се отделя в основата на тичинковата тръбица и е достъпен за пчелите. Звезданът се опрашва само от медоносната и земната пчела.

Ива (Salix caprea)

Salix caprea
Salix caprea
  • От него пчелите събират: нектар и прашец
  • Цъфти през: рано през март

Ивата е многогодишно дърво или храст от семейство Върбови (Salicaceae). Достига височина до 10 м и е със сива, мрежовидна напукана кора и лъскави голи клони. Тичинките са две, като цъфти рано през март преди разлистване. Поради тази причина се нарежда сред полезните растения за пчелите, тъй като е важен източник на храна през ранната пролет, когато цъфтят малко растения.

В България е широко разпространена предимно в планините край реки и потоци. За разлика от другите видове върба не може да се размножава чрез стъблови резници, тъй като те не се вкореняват. Размножава се чрез семена, които трябва да се засяват по повърхността на лехите веднага след събирането им. Посевът се мулчира. Дава ежегодно големи количества нектар. Ивата е източник и на прашец за пчелите.

Особено силно отделяне на нектар имат дърветата, растящи на суха почва. Освен нектар пчелите събират медена роса и клей. Медът е дребнозърнест и със златистожълта окраска. Ивата дава ежегодно огромни количества нектар и прашец дори и при неблагоприятни условия. По време на жъфтеж, за един ден пчелите могат да съберат 1-2 кг и повече мед. Ивата заслужава масово отглеждане покрай пчелините и за укрепване на насипи и склонове.

Хареса ли ви статията? Споделете с приятели.

Още публикации
Scroll to Top