Как се прави къща или хотел за пчели

Автор: Георги Пчелин

Оцеляването на пчелите е важно

За разлика от медоносните пчели, които са само няколко вида на цялата планета, дивите пчели са хиляди видове и широкоразпространени по целия свят. Както знаем, пчелите са едни от най-важните живи същества на Земята и играят важна роля в екосистемата. Общо взето без тяхното опрашване голяма част от храната ще изчезне, а с нея и животът на планетата. За това е нужно всеки един от нас, независимо дали е пчелар или не – да се опита да помогне за оцеляването им, тъй като през последните 100 години пчелите изчезват. Причините за изчезването им са много, но за това сме разказали подробно в нашата Документация (точка 1.2), също така и в това видео.

Не съм пчелар, но искам да помогна

Ако не сте пчелар, но все пак искате да помогнете на пчелите, можете да направите собственоръчно и с подръчни материали къща или хотел за тях и да го поставите на открито. Дали на терасата, дали в градината, дали в полето, дали в гората, дали на покрива – няма значение. Важното е, че по този начин ние помагаме за оцеляването на дивите пчели, които са изтощени и търсят подслон и топлина за през нощта. Предоставяме им топлина и покрив, за да могат да оцелеят и да продължат да опрашват на другия ден. В тази статия ще ви разкажем малко повече за това как се прави къща или хотел за пчели.

Хотел 1

Нужни материали за изработка на хотел за пчели

Хотел за пчели може да се направи от много различни по вид, състав и размер материали. За това е много вероятно да имаме някои от материалите за изработката вкъщи. Вместо да ги изхвърлим, можем да ги оползотворим, като с тях изработим къща за дивите пчели, нуждаещи се от подслон и топлина. Ето и различните видове материали, които можете да използвате при направата на хотел за пчели:

дъски
шперплат
бамбук
друг вид кухи дървесини
сламки /само в краен случай/
тухли
всякакъв вид дърво с дълбоки отвори
Хотел 2
Как да си направя сам хотел или къща за пчели

Няма строго определени правила на за конструкцията, така че можете да развихрите въображението си както пожелаете! Размерите на конструкцията нямат значение, единственото условие е да е дълбока около 15-20 сантиметра. Добре е външните стени да са по-дебели, за това в този случай ще използваме дъски. Задната част на хотела също се затваря (например с дъска или шперплат), тъй като не искаме да става течение в стаите, защото както вече казахме – искаме да има топлина и уют. Обърнете внимание на дълбочината на материалите – ако отворите са ви дълбоки 15 сантиметра, това значи, че и стените ви трябва да са поне 15 сантиметра в дълбочина.

Важно е да поставите и покрив, който да излиза с няколко сантиметра извън конструкцията, за да пази хотела сух в мокро време. Изработката му може да е от дъски, като може да поставите дори цветя отгоре. Растенията ще абсорбират водата и ще спомогнат за запазването на вътрешността на хотела суха. Също така можете да го облицовате с материал, който не пропуска вода за още по-голяма сигурност.

Хотел 3

На снимката „Хотел 3“ по-горе виждаме как можем да използваме тухли за стаи на хотела. Всяка тухла с малки отвори в нея е потенциален материал за къща за пчели. На снимки „Хотел 4“ и „Хотел 6“ можем да видим и как да използваме нарязани дървета за стаи на къщата. Ще ни е нужна само една бормашина, с която да пробием отворите в дървесината. Важно е отворите да са с различен диаметър – тоест да използвате различни по размер свредла/бургии, но с еднаква дълбочина. На снимка „Хотел 5“ виждаме и как може да се използва куха дървесина, например бамбук. Запомнете, че всяка кухина е потенциална стая за пчелата!

Хотел 4
Хотел 5
Къде да поставя хотела

Ако теренът ви го позволява, поставете хотелът или къщата с южен изглед. По този начин гарантираме, че ще се нагрява по-рано през пролетта, ще е топла цяло лято, а през есента ще остане по-дълго на слънце. Така помагаме за увеличаването на сезона за снасянето на яйца от пчелите – тоест за тяхното размножаване! Възможностите за местоположение са много.

Можем да поставим подобни къщички в близост до медоносни растения. Ако дизайнът на къщичката ни позволява лесно пренасяне, можем да отидем до някоя близка широколистна гора и да поставим къщички и там. Дворът или градината вкъщи също винаги са вариант, както и в градинката пред блока, а защо не и на покрива на блока? Също така можем да поставяме хотели и къщи в паркове и градски градини.

Хотел 6
Хотел 7
Други начини да помогнем на пчелите

Освен хотел или къща има още няколко начина, с които можете да помогнете на пчелите да оцелеят. Ще изброим някои от тях, а вие преценете кои ще осъществите практически:

  • Засаждане не растения, богати на нектар и прашец. Това е един от най-достъпните начини да помагаме на пчелите – като засаждаме медоносни растения. Не само цветя и храсти, ами и медоносни дървета като акация и липа. Така ще им помогнем да имат повече храна, тъй като през последните 100 години храната за пчелите намалява. Гладът е една от причините пчелите да изчезват. Повече за медоносните растения и причините за смъртност при пчелите научете в това видео.
  • Налейте в съд вода или вода и мед/захар. Поставете в двора или на терасата вода в нещо като чиния, пълна с по-едри камъчета (2-3 см, за да може пчелата да стъпва и да отпие от водата). Ако добавите захар или мед в тази вода, сместа ще стане доста гъста и е нужна по-голяма поддръжка и обновяване на сместа. Препоръчваме да направите две различни вани – едната само с вода, а другата 50/50 смесени вода/захар или мед. По този начин предоставяме и храна и вода за изтощените пчели.

Хареса ли ви статията? Споделете с приятели.

Още публикации
Scroll to Top