Ненаказаните отровители на пчелите, едно разследване на Валя Ахчиева (видео)

Автор: Георги Пчелин

Повече за разследването

През пролетта на 2020 година, в Плевенска област и не само, за поредна година се случи масов мор на хиляди пчелни семейства. Земеделски производители пръскат нерегламентирано, или със забранени препарати и по този начин натравят пчелите. Най-шокиращото е, че се водят дела срещу въпросния арендатор от 3 години (във видеото ще разберете за коя фирма става въпрос), като не веднъж се е доказвало, че веществата, виновни за смъртта на пчелите се намират и в пробите от растенията на арендатора. 

Искаме да поздравим Валя Ахчиева и да ѝ благодарим за смелостта ѝ да се изправи срещу големите бизнеси, и да се заеме с разследването на този огромен проблем! Подкрепяме я в тези ѝ начинания и бихме помогнали с каквото можем. В следващите две видеа можете да видите подробното разследване, подкрепено с необорими факти и документи, които доказват, че престъпление има, но наказани не.

Първа част

Втора част

Коя е Валя Ахчиева?

Валя Ахчиева е българска журналистка и телевизионна водеща от БНТ и автор на предаването „Открито“ (от 1994 година). Тя е единственият български журналист, награден с престижната награда на Глобалния алианс за защита на детското здраве и хранене. Има повече от 10 години стаж в БНТ. Била е главен редактор на Главна редакция „Актуални предавания“ и програмен директор на БНТ.

Защо изчезването на пчелите е проблем за хората?

Както сме казвали не малко пъти – пчелите са най-големият опрашител на земята и са отговорни за 1/3 от храната на масата ни! Трябва да сме им благодарни, че помагат за размножаването на голяма част от растителността в света и да осъзнаем, че ако изчезнат, екосистемата няма да е същата и не се знае какво ще се случи с нас, хората. Дали ще оцелеем или не без пчелите? По-скоро не.

#Bees4Peace
#SaveTheBees

Хареса ли ви статията? Споделете с приятели.

Още публикации
Scroll to Top