Пчели, мед и човек - защо е нужно да спасим пчелите

Автор: Георги Пчелин

Пчелите, хората и връзката между тях

Пчеларството е дейност, практикувана още от времето на Древен Египет. Признателни сме на всеки един пчелар, погрижил се за всяка една пчеличка, за да може тя да служи на екосистемата, опрашвайки цветове и произвеждайки не малко на брой полезни продукти. Както всички знаем, един от най-разпространените е медът.

Консумацията на мед се покачва в световен мащаб. Все повече и повече хора осъзнават, че медът е важен и полезен за организма, но за сметка на това е труден за производство. Пчеларстово не е толкова доходоносна професия, колкото някои хора си мислят, но въпреки това пчеларите се борят със зъби и нокти за поредния кошер, който ще произведе мед за продажба.

Има ли печалба?

Ако има печалба, може да се влага в още кошери и да се увеличи броят на пчелите, но за жалост доста пчелари се отказват заради високи загуби от натравяния с пестициди или от ниската изкупна цена на меда заради вносът на китайски на по-ниска цена, което принуждава много пчелари да се откажат от пчеларството и др.

Направихме проучване и установихме, че за последните 50 години консумацията на мед се е повишила двойно, но броят на пчелите също е намалял двойно (вкл. дивите пчели). Тоест – търсенето се увеличава с времето, докато броят на пчелите намалява. Това е така, защото през последните десетилетия започнаха да се използват масово пестициди, появиха се нови болести по пчелите, а липсата на медоносни култури води до гладуване на голяма част от пчелите по света.

консумация на мед спрямо брой пчели
Фиг.1 Консумацията на мед спрямо броя на пчелите

Една от стратегическите стъпки е да се увеличат регистрираните пчелини в областите, където пчелните семейства са малко на брой. За ваше удобство създадохме графика, където ясно се вижда, че доста голяма част от областите в страната са с много нисък брой регистрирани пчелни семейства. Информацията е взета от Регистър на пчелините в България, БАБХ.

Брой пчелни семейства в България
Фиг.2 Броят на регистрираните пчелни семейства в България за 2020 г.

Защо опрашването е важно за екосистемата?

Пчелите са едни от най-важните опрашители на планетата. Толкова важни, че ако изчезнат, няма да има кой да опрашва голяма част от растителността на земята, което ще доведе до липса на храна за хората и животните – масов глад. Да не забравяме, че климатът също ще се промени и ще последват природни бедствия, може би дори войни за плодородна земя.

Да не преразказваме учебника по биология, важното е да разберете на къде отиват нещата, ако пчелите изчезнат. Няма да последва нищо хубаво от тяхната липса. За това е време да действаме и да започнем да даваме отговори на въпроси като „Как да помогнем на пчелите? Какво да направим, за да увеличим броя на пчелите? Как всеки може да помогне?“.

Обещаваме ви, че малко по малко ще започнем да ви даваме информация как можете да помогнете на пчелите, дори да не сте пчелар. Единствено е важно да имате любов към пчелите и да осъзнавате тяхната важност. Едно от нещата, които можете още сега да направите, е да копирате линка по-горе и да споделите статията или сайта в социалните ви мрежи или със семейство и приятели. Важното е да разпространите словото за важността на пчелите.

#Bees4Peace #SaveTheBees

Хареса ли ви статията? Споделете с приятели.

Още публикации
Scroll to Top