Създава ли пчелната отрова имунитет срещу коронавирус (COVID-19)?

Автор: Георги Пчелин

Пчелната отрова и SARS-CoV-2

В провинцията Хубей, епицентър на заразата в Китай, местната пчеларска асоциация проведе проучване сред пчеларите. Между 23 февруари и 8 март се допитват до общо 5115 пчелари, като 723 от тях са в Ухан. Нито един от тези пчелари не е имал симптоми на COVID-19, нещо повече – те се намират в перфектно здравословно състояние по време на проучването.

След което интервюират пет апитерапевта от Ухан, проследяват 121 техни пациента и наблюдават тяхното състояние. Апитерапията е клон на алтернативната медицина, използващ пчелни продукти, най-вече пчелна отрова, за подсилване на имунната система и дори за лекуване на определени болести (напр. сърдечно съдови заболявания). Тези 121 пациенти са ходили на апитерапия между октомври 2019 година и декември 2019. Тук става интересно.

Без никакви предпазни средства, двама от общо пет апитерапевта са имали контакт със съмнителни случаи на COVID-19. Останалите трима са имали контакт със заразени с вируса. Става ясно, че нито един от петимата апитерапетва не е заразен със SARS-CoV-2. От проучването също така ни става ясно, че нито един от тези 121 пациента, подлагали се на апитерапия (в случая става въпрос за вкарване на пчелна отрова в организма), не е заразен с вируса SARS-CoV-2. Сигурно е, че трима човека са били в непосредствена близост до заразени с вируса, но въпреки това нито един не е заразен.

За пчеларите може да се каже, че обикновено живеят в по-малко населени места и нямат допир с много хора, но случаят с апитерапевтите и техните пациенти е различен. Всички 121 пациента и 5 апитерапевта са се намирали в епицентъра на COVID-19 и са имали допир с много хора, но въпреки това не заболяват от вируса. Общото между тях е, че всички те са развили толеранс към пчелната отрова.

пчелна отрова covid-19
Графика 1

Какво следва?

Ужилването от пчела може да предизвика алергична реакция, дори смърт, за това е важно човек да е сигурен, че няма алергия. Пчелната отрова може да повлияе на имунната ни система и да засили обособяването на регулаторните Т клетки на човек, което играе важна роля в контролирането на инфекцията SARS-CoV (вижте тук за повече информация).

Дали стимулацията на имунната система чрез вкарването на пчелна отрова в организма помага за борбата срещу COVID-19? За да разберем отговора на този въпрос, трябва да се направи експеримент с животни, най-добре маймуни. Експериментът може да се състои от две контролни групи.

  • Първата група да бъде подлагана на вкарване на пчелна отрова в организма, за да могат маймуните да придобият имунитет към пчелната отрова;
  • Втората група няма да бъде подлагана на вкарване на пчелна отрова в организма.
След това да бъдат отгледани в еднаква среда и подложени на зараза със SARS-CoV-2. Така ще разберем дали толерантността на човек към пчелната отрова го предпазва от коронавирус.

#SaveTheBees
#Bees4Peace

Хареса ли ви статията? Споделете с приятели.

Още публикации
Scroll to Top