Отбелязваме международния ден на пчелите с целодневно събитие в Южен Парк

Автор: Георги Пчелин

За събитието

Тази година, съвместно с приятелите ни от Истински мед, организираме целодневно събитие в чест на пчелите. Тъй като официалният празник Международен ден на пчелите е на 20-ти май (четвъртък), решихме да го отпразнуваме 2 дни по-късно, а именно на 22 май (събота). Събитието ще се състои в град София, Южен парк, от 10:00 до 17:00 часа. Подробности можете да намерите в официалното събитие във фейсбук.

Ще има различни по тип занимания за деца и възрастни както и доста вкусен мед за всички! Ще имате възможността да опитате от истинския мед на различни пчелари и да се докоснете до посланието на пчелите. От фондация „Да спасим пчелите“ ще ви разкажем интересни неща за пчелите и за тяхната важност за екосистемата. Ще си поговорим за мед и защо опрашването е важно. Актуална информация за програмата можете да следите в официалното събитие във фейсбук.

История на празника и защо точно датата 20 май

Преди няколко години Словения предложи на ООН 20 май да бъде обявен за Световен ден на пчелите. На 20-ти декемви, след тригодишни усилия на междуанродно ниво, държавите членки на ООН единодушно одобриха предложението на Словения и така датата 20 май става официален празник на пчелите – Международен ден на пчелите.

Целта на празника е да се повиши осведомеността за значението на пчелите и да се осъзнае ролята на опрашителите за екосистемата. Това е и една от основните цели на нашата фондация. За това е наше задължение да се погрижим колкото се може повече хора да разберат за празника и неговата цел.

А знаете ли защо е избрана точно тази дата – 20 май? Разбира се, че има връзка с настъпването на пролетта и старта на рабтния сезон за пчелите, но има и едно малко по-дълбоко значение. Освен това 20 май е рождената дата на Антон Янша (Anton Janša, 1734–1773), словенски пчелар, пионер в съвременното пчеларство и една от най-компетентните личности по онова време по въпроси свързани с пчелите.

Повече за световния ден на пчелата и по какъв начин и къде се празнува можете да научите в официалния уебсайт на проекта: www.worldbeeday.org

Хареса ли ви статията? Споделете с приятели.

Още публикации
Scroll to Top