Каним ви на засаждането на 1000 медоносни дръвчета край град Добринище

Автор: Георги Пчелин

Засаждане на медоносни дръвчета в Добринище

Кога и къде ще се проведе засаждането

На 1-ви ноември, по случай Деня на Народните Будители, край град Добринище ще се проведе доброволческо събитие, организирано от Фондация „Да спасим пчелите“ с подкрепата на ТП „Държавно горско стопанство Добринище“. Целта ни e да засадим 1000 медоносни дръвчета! Само заедно и обединени можем да успеем! Елате, засадете дърво и бъдете истински Будител! Събитието във facebook: facebook.com/events/357337445704344

Защо засаждането на медоносни растения е важно за пчелите

Хората сме част от екосистемата и не можем да оцелеем без цялостта ѝ, за това всяко засадено дръвче е подарен живот както за нас, така и за пчелите. Дръвчетата са медоносни и в периода си на чъфтеж ще бъдат храна за околните опрашители – нашите приятели пчелите! Така помагаме за оцеляването на дивите пчели, които са изтощени и търсят храна. Защо е нужно да спасим пчелите, защо са толкова важни за екосистемата – отговорите на тези въпроси можете да получите в нашата публикация Пчели, мед и човек – защо е нужно да спасим пчелите.
Пчелите са най-големите опрашители на Земята. Една трета от храната ни съществува благодарение на тяхното опрашване, за това намаляването и изчезването им води до липса на храна за живите същества на планетата, което ще доведе до критични промени в екосистемата. Една от основните причини за изчезването на пчелите днес е липсата на храна! За това, засаждайки медоносни дръвчета ние даряваме живот не само на дърво, но и на пчела и други диви опрашители като пеперуди, мухи и т.н.

Място на събитието и информация за хората, които ще присъстват

В 09:00 се събираме тук – https://bit.ly/2HwWnRK (41.823773, 23.569156). Около 09:30 ще потеглим към мястото на засаждането. Координатите на местоположението, където ще се проведе засаждането са 41°49’54.4″N 23°33’56.9″E . Копирайте тези координати и ги поставете в google maps или вижте упътване до мястото тук: https://bit.ly/2H4Npve
Площта на засаждане се намира в землище гр. Добринище, местност Русковец. С ходене се стига за 15-20 минути, ако се тръгне от град Добринище. За тези, които имат нужда от транспорт до мястото – ще има възможност за превозване на нуждаещите се (семейства с малки деца и възрастни хора). Пътят е горски, но по-високите автомобили могат да стигнат до мястото.

С любезната подкрепа на:

Едната част от дръвчетата са осигурени от Ротаракт клуб Кърджали и са от вид бяла акация, произведени в гр. Кърджали, а другата част от фиданките са предоставени от ТП “ ДГС Добринище“ и са от видове Сребролистна липа (Tilia tomentosa) и Дребнолистна липа (Tilia cordata), произведени в горските разсадници на Югозападно Държавно Придприятие.

Хареса ли ви статията? Споделете с приятели.

Още публикации
Scroll to Top